Най-голям принос за създаването на тази сбирка имат хората от Сатовча. По идея и с вдъхновението на местния краевед и преподавател по история от гимназията в Сатовча Кирил Караколев, много хора разказаха и показаха всичко, което знаят и имат за историята и културата на своя край и много от тях дариха експонати.
Студенти по туризъм от Софийския университет "Св. Климент Охридски" събраха и обработиха материалите, за да бъдат те достъпни сега за жителите и посетителите на Сатовча.
Музейната сбирка представя няколко теми, които ще са интересни за посетителите и ще дадат повече знания и гордост за хората от този край на България.
 
Тракийско наследство
В района на Сатовча има много тракийски светилища. И до днес те са култови места за съвременниците ни. От намерените девет тракийски шлема на територията на България, пет са открити на територията на община Сатовча.
 
Походът на Александър Велики
Според немския историк Максимилиан фон Варртенбург, Александър Македонски след като преминал Нестос (река Места), продължил през Баташкия проход и стигнал до Филипопол (Пловдив). За да мине през Баташкия проход, идвайки от Места, той може да мине единствено само през Сатовча.
 
Орфей
Косвените доказателства, че родното място на Орфей е в този район, са във "Веда Словена" - едно произведение, предизвикало много възхищение в Европа и много отрицание в България.
 
Религиите
В района има много християнски паметници като Акинса, Клисата, Църквата, които са построени до самите тракийски светилища. Местното население изпълнявало и християнските, и старите езически обреди. В района на Сатовча няма нито един факт, който да показва някакво насилие при налагане на исляма.
 
Римските мостове
Реката, която минава през Община Сатовча, се нарича Бистрица. Нейната дължина е около 25 км. По тази река има пет римски моста.
 
Чешмите
В района на Сатовча има над 1300 чешми. Всички те са изградени доброволно от местните жители.
 
Местната кухня
Специалитетите на района се приготвят от месо и зеленчуци и всяко село има своя рецепта. Уникалната брезова дъвка се прави само тук, където е най-големият на Балканите естествен брезов масив.
 
Плетенска сватба
Възтановка на традиционна сватба от село Плетена
 
Възраждането в село Долен
Селото е създадено през XVI в. Възрожденският архитектурен комплекс от 70 къщи - паметници на културата е обявен през 1977 г. за архитектурен резерват.
 
Традиционни занаяти и бит
Уникални тъкани, традиционни носии, инструменти и пособия от бита. Тайният говор на дюлгерите.