09.05.2023

ОБЩИНА САТОВЧА ПОДКРЕПЯ ПОСТРАДАЛИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

ЗА КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ СЛЕД ИНСУЛТ

Община Сатовча застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“ по повод 9.05.2023 г. - Европейския ден за информираност за инсулта. Кампанията се организира от ръководството на община Сатовча и Асоциацията за инсулт и афазия. Кампанията преминава под надслов „Живот след инсулт“. Темата е израз на общите усилия на общини и асоциации, като се стреми обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт. Поради тази причина нашата община заедно с Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:

  • Увисване на ъглите на устата;
  • Изтръпване и слабост в едната ръка;
  • Нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

 Асоциацията за инсулт и афазия, с подкрепата на община Сатовча напомнят, че в момента се работи по Национален план за бора с инсулта. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта.

Община Сатовча предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните  социални услуги:

  • Лична помощ;
  • Асистентска подкрепа;
  • Център за социална рехабилитация и интеграция;
  • Дневен център за деца и пълнолетни лица с увреждания;

           Ръководството на общината се солидаризира с нарастващият брой български общини, подкрепящи каузата.

Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!, коментира кметът на общината д-р Абен Мименов.